Strony

sobota, 15 sierpnia 2015

Sałatka z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej

Pikantną sałatkę z cukinii i papryki przygotowałam inspirując się przepisami na sałatkę z ogórków i diabelskie ogórki z chili. Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;)
Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek. 
Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki, bez chili i z mniejszą ilością czosnku.



Składniki sałatki w wersji pikantnej:
  • 3 kg cukinii
  • 1,5 kg papryki (czerwona, żółta)
  • 80 dkg marchwi
  • 80 dkg cebuli
  • 23 ząbki czosnku (2,5 główki czosnku)
  • 4 czerwone papryczki chili
  • 5 płaskich łyżek chili w proszku
  • 3,5 łyżki soli
  • 3 szkl. cukru
  • 3 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 0,5 szkl. oleju
  • liście selera, po 2-3 do każdego słoiczka

Składniki sałatki w wersji łagodnej:
  • 3 kg cukinii
  • 1,5 kg papryki (czerwona, żółta)
  • 80 dkg marchwi
  • 80 dkg cebuli
  • 9 ząbków czosnku
  • 3,5 łyżki soli
  • 3 szkl. cukru
  • 3 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 0,5 szkl. oleju
  • liście selera, po 2-3 do każdego słoiczka

Przygotowanie sałatki w wersji pikantnej:
  • Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.
  • Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.
  • Paprykę i cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana sałatka, dodać sól i dokładnie wymieszać.
  • Następnie obrać marchewki  i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
  • Marchew, cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.
  • Do składników sałatki dodać pokrojone papryczki chili, chili w proszku, cukier, ocet, olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 
  • Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę.
  • Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika  ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
  • Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.

Przygotowanie sałatki w wersji łagodnej:
  • Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.
  • Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.
  • Paprykę i cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana sałatka, dodać sól i dokładnie wymieszać.
  • Następnie obrać marchewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
  • Marchew, cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.
  • Do składników sałatki dodać cukier, ocet, olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 
  • Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę.
  • Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
  • Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.
Smacznego

2 komentarze: