Pikantną sałatkę z cukinii i papryki przygotowałam inspirując się przepisami na sałatkę z ogórków i diabelskie ogórki z chili. Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;)
Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek.
Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki, bez chili i z mniejszą ilością czosnku.
Składniki sałatki w wersji pikantnej:
- 3 kg cukinii
- 1,5 kg papryki (czerwona, żółta)
- 80 dkg marchwi
- 80 dkg cebuli
- 23 ząbki czosnku (2,5 główki czosnku)
- 4 czerwone papryczki chili
- 5 płaskich łyżek chili w proszku
- 3,5 łyżki soli
- 3 szkl. cukru
- 3 szkl. octu spirytusowego 10%
- 0,5 szkl. oleju
- liście selera, po 2-3 do każdego słoiczka
Składniki sałatki w wersji łagodnej:
- 3 kg cukinii
- 1,5 kg papryki (czerwona, żółta)
- 80 dkg marchwi
- 80 dkg cebuli
- 9 ząbków czosnku
- 3,5 łyżki soli
- 3 szkl. cukru
- 3 szkl. octu spirytusowego 10%
- 0,5 szkl. oleju
- liście selera, po 2-3 do każdego słoiczka
Przygotowanie sałatki w wersji pikantnej:
- Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.
- Paprykę i cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana sałatka, dodać sól i dokładnie wymieszać.
- Następnie obrać marchewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
- Marchew, cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.
- Do składników sałatki dodać pokrojone papryczki chili, chili w proszku, cukier, ocet, olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę.
- Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
- Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.
Przygotowanie sałatki w wersji łagodnej:
- Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.
- Paprykę i cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana sałatka, dodać sól i dokładnie wymieszać.
- Następnie obrać marchewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
- Marchew, cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.
- Do składników sałatki dodać cukier, ocet, olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę.
- Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
- Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.
Smacznego
Nie jadłam takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, bo to moja najnowsza receptura;)
OdpowiedzUsuń