Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej (przepis tutaj) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku.
Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili.
Leczo jest warzywną potrawką z papryki i świeżych pomidorów, ja używam przecieru pomidorowego ze względu na niechęć mojego dziecka do świeżych pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów, to szklankę przecieru należy zastąpić szklanką pomidorów bez skórek i nasion.
Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem.
Składniki:
- 3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg)
- 1 duża biała cebula
- 15 dkg kiełbasy chorizo
- 2 liście laurowe
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku lub innej papryki w proszku
- 3/4 szkl. przecieru pomidorowego
- 3/4 szkl. wody
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Chorizo pokroić na plastry, podsmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie gotowane leczo. Nie dodawać tłuszczu do smażenia, kiełbasa jest wystarczająco tłusta.
- Podsmażona kiełbasę wyjąć z garnka, będzie dodana do leczo pod koniec gotowania.
- Do tłuszczu wytopionego z kiełbasy dodać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, pastę paprykową, liście laurowe, cukier, dużą szczyptę soli.
- Garnek przykryć pokrywką, gotować warzywa na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie.
- Pod koniec gotowania dodać podsmażone wcześniej chorizo, wędzoną paprykę. Dodać soli do smaku.
Smacznego
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuń