Strony

wtorek, 18 sierpnia 2015

Rustykalna tarta ze śliwkami

Tartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu, przygotowałam je w tzw międzyczasie podczas gotowania obiadu. Dodatkową zaletą tej tarty jest mała ilość użytego cukru i dodatek mąki pełnoziarnistej.
Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka i aromatyczna. 






Składniki:
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g mąki pszennej typ 480
  • 110 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki maślanki
  • szczypta soli
  • 500 g śliwek 
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

do dekorowania ciasta:
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier do posypania ciasta

Przygotowanie:

  • Zimne masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
  • Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio nie ociepliło), uformować z niego kulę, przełożyć do woreczka foliowego, umieścić w lodówce na 2 godziny do schłodzenia.
  • Gdy ciasto się chłodzi, przekroić śliwki na pół, usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem i aromatem migdałowym.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy).
  • Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu i od spodu mąką.
  • Śliwki ułożyć na cieście, pozostawiając 4 centymetrowy margines z ciasta.
  • Brzegi ciasta zawinąć do środka, posmarować ubitym jajkiem, posypać cukrem.
  • Ciasto wraz z papierem zsunąć na blachę do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, ciasto piec przez 40 minut.
  • Po upieczeniu zsunąć ciasto wraz z papierem na kratkę do studzenia.


Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz