Tartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu, przygotowałam je w tzw międzyczasie podczas gotowania obiadu. Dodatkową zaletą tej tarty jest mała ilość użytego cukru i dodatek mąki pełnoziarnistej.
Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka i aromatyczna.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 g mąki pszennej typ 480
- 110 g masła
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki maślanki
- szczypta soli
- 500 g śliwek
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
do dekorowania ciasta:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- cukier do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Zimne masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
- Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio nie ociepliło), uformować z niego kulę, przełożyć do woreczka foliowego, umieścić w lodówce na 2 godziny do schłodzenia.
- Gdy ciasto się chłodzi, przekroić śliwki na pół, usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem i aromatem migdałowym.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy).
- Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu i od spodu mąką.
- Śliwki ułożyć na cieście, pozostawiając 4 centymetrowy margines z ciasta.
- Brzegi ciasta zawinąć do środka, posmarować ubitym jajkiem, posypać cukrem.
- Ciasto wraz z papierem zsunąć na blachę do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, ciasto piec przez 40 minut.
- Po upieczeniu zsunąć ciasto wraz z papierem na kratkę do studzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz