Sezon ogórkowy w pełni, dodaję kolejny przepis słoikowy. Ogórki zrobione wg tego przepisu, są diabelsko pikantne, kwaśno-słodkie, czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie.
Amatorom przetworów wersji na ostro zapewne przypadnie do gustu sałatka z cukinii i papryki.
Amatorom przetworów wersji na ostro zapewne przypadnie do gustu sałatka z cukinii i papryki.
Moje propozycje na łagodniejsze w smaku ogórki w octowej zalewie to: ogórki curry, ogórki konserwowe, sałatka z cukinii, ogórków, papryki i dyni, sałatka z ogórków na zimę.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżeczki soli
- 8 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki chili w proszku
- 3 czerwone papryczki chili
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Zalewa:
- 1 szkl. octu spirytusowego 10%
- 1 szkl. wody
- 1 i 1/4 szkl. cukru (250 g)
Przygotowanie:
- Ogórki pokroć na grube plastry (ok. 1 cm). Dodać sól, dokładnie wymieszać i pozostawić ogórki na 3 godziny.
- Po tym czasie dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pokrojone na kawałki papryczki chili.
- Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować, pozostawić do ostygnięcia.
- Wystudzoną zalewę wlać do ogórków, dodać olej i odstawić na 8 godzin.
- Nastepnie przełożyć ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików.
- Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego
Ja osobiście ich nie robiłam, ale dostałam słoiczek od przyjaciela. Są fe-no-me-na-lne!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSą piekielnie ostre, ciężko je jeść. Narobiłam kilkanaście słoików i teraz się zastanawiam co z nimi zrobić. Ma Pani jakiś pomysł do czego je dodać, zużyć, może jakaś sałatka?
OdpowiedzUsuńMożna fajny sos zrobi np do nagetsow. Zbledowac te właśnie ogórki, jak są bardzo ostre to mniej oczywiście i dodać do majonezu czy jogurtu jak kto lubi. Jest pyszny sosik
Usuń