niedziela, 15 marca 2015

Zakwas pszenny na barszcz biały

Jeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek. 
W sklepach najczęściej sprzedaje się zakwas pszenno-żytni, a z niego nie uda się ani prawdziwy barszcz, ani żurek. Poza tym zakwas ze sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny.
Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu.





Składniki:
  • 800 ml wody
  • 8 płaskich łyżek mąki pszennej razowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej
Przygotowanie:
  • Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju.
  • Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką.
  • Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach. Po tym czasie należy usunąć liście laurowe, ziarenka i czosnek, a zakwas przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w lodówce.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz