Jeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek.
W sklepach najczęściej sprzedaje się zakwas pszenno-żytni, a z niego nie uda się ani prawdziwy barszcz, ani żurek. Poza tym zakwas ze sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny.
Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu.
Składniki:
- 800 ml wody
- 8 płaskich łyżek mąki pszennej razowej
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej
- Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju.
- Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
- Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką.
- Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach. Po tym czasie należy usunąć liście laurowe, ziarenka i czosnek, a zakwas przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz