czwartek, 12 marca 2015

Pieczony łosoś w posypce z curry. Odchudzamy.

Łosoś to moja ulubiona ryba, pieką go w piekarniku lub gotuję w parowarze. Bardzo się dziwię, że dopiero teraz pokazuję mój najlepszy sposób na ekspresowo przygotowanego i przepysznego łososia. Dziwię się bo łososia w posypce curry jemy 1-2 razy w tygodniu. Do przyprawienia ryby używam tylko odrobiny soli i bardzo aromatycznej mieszanki curry z młynka. 
Tak upieczonego łososia można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret.



Łosoś przed pieczeniem

Składniki:
  • filet łososia ze skórą
  • mieszanka curry (używam curry z młynka Kotanyi)
  • 1-2 szczypty soli
  • kawałek cytryny (do skropienia sokiem  łososia po upieczeniu)
Przygotowanie:
  • Łososia oczyścić z ości, posypać solą i oprószyć obficie mieszanką curry.
  • Rybę ułożyć skóra do dołu w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, aż wierzch ryby lekko się zrumieni.
  • Upieczoną rybę skropić sokiem z cytryny.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz