Łosoś to moja ulubiona ryba, pieką go w piekarniku lub gotuję w parowarze. Bardzo się dziwię, że dopiero teraz pokazuję mój najlepszy sposób na ekspresowo przygotowanego i przepysznego łososia. Dziwię się bo łososia w posypce curry jemy 1-2 razy w tygodniu. Do przyprawienia ryby używam tylko odrobiny soli i bardzo aromatycznej mieszanki curry z młynka.
Tak upieczonego łososia można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret.
Łosoś przed pieczeniem |
Składniki:
- filet łososia ze skórą
- mieszanka curry (używam curry z młynka Kotanyi)
- 1-2 szczypty soli
- kawałek cytryny (do skropienia sokiem łososia po upieczeniu)
- Łososia oczyścić z ości, posypać solą i oprószyć obficie mieszanką curry.
- Rybę ułożyć skóra do dołu w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, aż wierzch ryby lekko się zrumieni.
- Upieczoną rybę skropić sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz