Przygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie. Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do naszych potrzeb, o konserwantach już nie wspomnę.
Domowy majonez mojego przepisu jest gęsty i można nim dekorować potrawy. Jeśli potrzebujecie bardziej rzadkiego majonezu sałatkowego wystarczy dodać do niego trochę wody. Przygotowując majonez w domu mamy wpływ na jego smak, w zależności od upodobań może być bardziej lub mniej kwaśny, słony czy pikantny. Wystarczy dodać więcej soku z cytryny, soli lub musztardy i mamy majonez o smaku jaki lubimy.
Składniki:
- 1 jajko ekologiczne
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- 180 ml oleju słonecznikowego
- ewentualnie 2-3 łyżki letniej wody jeśli majonez będzie zbyt gęsty
- 1/2 łyżeczki soli
- mała szczypta białego mielonego pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki musztardy (jeśli majonez ma być łagodny w smaku dodaj 1 łyżeczkę musztardy)
Musztarda nadaje charakter majonezowi, zobacz poniżej jakie smaki majonezu można uzyskać używając różnych rodzajów musztardy:
- musztarda Dijon lub rosyjska - powstanie majonez o smaku ostro-kwaśnym,
- musztarda sarepska - powstanie majonez o smaku lekko kwaśnym,
- musztarda stołowa lub miodowa - powstanie majonez o bardzo delikatnym lekko słodkim smaku
- uwaga! do przygotowania majonezu nie używa się musztardy grillowej, węgierskiej, francuskiej czy meksykańskiej, te musztardy mają domieszkę ziaren gorczycy i/lub z powodu dodatku papryki są zabarwione na czerwone.
- Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem.
- Wszystkie składniki majonezu (oprócz wody) umieścić w wąskim, wysokim naczyniu i zmiksować za pomocą blendera ręcznego.
- Jeśli uznasz, że majonez jest zbyt gęsty dodaj wodę i ponownie zmiksuj.
- Majonez należy przechowywać w lodówce, max do 7 dni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz