Jeśli chcecie zrobić najlepsze śledzie z cebulą, to muszą to być śledzie z szalotką. I to nie byle jaką, bo szalotką francuską. Kupicie ją w dużych sieciach handlowych, szalotka wyhodowana w Polsce jest zbyt ostra w smaku do uzyskania idealnych śledzi. Przy krojeniu francuskich szalotek nie płaczemy, nie trzeba ich przelewać wrzątkiem, ponieważ mają delikatny smak i zapach.
Jakiś czas temu myślałam, że śledzie z czerwoną cebulą, są najlepsze jakie mi się udaje zrobić. Okazuje się, że dodatek szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy.
Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby.
Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt.
Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki.
Składniki:
- 50 dkg płatów śledzi (solone, bez skóry)
- 2 szklanki, drobno posiekanych szalotek
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnegoy grubo mielonego + pieprz do posypania śledzi
- 2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
- Płaty śledzi włożyć do miski i przepłukać zimną wodą, następnie zalać śledzie wodą i pozostawić ok. 20 minut. Czas moczenia śledzi zależy od upodobań kucharza, ja lubię kiedy są słone, ale nie przesolone.
- Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody.
- Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, oprószyć niewielką ilością pieprzu i ewentualnie majerankiem i wymieszać.
- Osuszone płaty śledzi pokroić na kawałki.
- Na dno słoika nałożyć grubą warstwę posiekanej cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, posypać je pieprzem i cebulą. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników i dodać taką ilość oleju aby zakrył cebulę.
- Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach.
Moje inne przepisy ze śledziami:
Hallo, wie lange hält der Fisch im Kühlschrank?
OdpowiedzUsuńGrüße
Der Fisch ist nach 8 Stunden verzehrfertig.
OdpowiedzUsuńLagern Sie das Fischglas 7 Tage im Kühlschrank.
Fantastycznie smakują, śledzie super,przepis ,strzał w dziesiątkę, w końcu znalazłam śledziki które będą od dziś królowały na moim stole,brawo,pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńA liści laurowych i ziela angielskiego nie dodajesz??
OdpowiedzUsuńNie, liść laurowy i ziele angielskie dodaję gdy robię śledzie w zalewie octowej, którą uprzednio gotuję. Podczas podgrzewania aromat przypraw może się uwolnić do zalewy, w tym przypadku nie widzę potrzeby dodawania tych przypraw, bo nie będzie ich czuć w smaku.
Usuń