Kolejna sałatka, którą przygotowałam na zimę. Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj) i sałatka z ogórków (przepis tutaj).
Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj).
Dla odmiany zrobiłam sałatkę z cukinii (żółtej i zielonej) i papryki (czerwonej i żółtej) z dodatkiem egzotycznych przypraw. Dziś komisyjnie próbowaliśmy sałatki i efekt okazał się bardzo zadowalający.
Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj).
Dla odmiany zrobiłam sałatkę z cukinii (żółtej i zielonej) i papryki (czerwonej i żółtej) z dodatkiem egzotycznych przypraw. Dziś komisyjnie próbowaliśmy sałatki i efekt okazał się bardzo zadowalający.
Przygotowując sałatkę można pominąć dodanie natki pietruszki, gdyż jej dodatek nie wpłyną na smak sałatki. Zamiast pietruszki można dodać 2-3 duże liście selera - tak zrobię następnym razem.
W wersji dla dorosłych słodko-kwaśny smak sałatki można wzbogacić odrobiną chili.
Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml.
Składniki:
- 3 cukinie (1,5 kg)
- 2 papryki (0,5 kg)
- ew. natka pietruszki (można pominąć)
- do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy
Zalewa:
- 2 szklanki wody (0,5 litra)
- 0,5 szklanki octu spirytusowego (10%)
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka kurkumy
- 0,5 łyżki garam masala
- jeśli lubicie lekko pikantne sałatki - dodać 1 łyżeczkę chili w proszku
Przygotowanie:
- Jeśli cukinie mają grubą skórkę, należy je obrać. Cukinie pokroić w kostkę, oczyszczone z pestek papryki również pokroić w kostkę.
- Składniki zalewy zagotować w dużym garnku i doprowadzić do wrzenia.
- Następnie dodać do zalewy cukinie i papryki, gotować do ponownego zagotowania zalewy. Od tego momentu, gotować sałatkę ok. 8 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po zakończeniu gotowania dodać garść posiekanej natki pietruszki.
- W międzyczasie przygotować wyparzone słoiki. Do każdego włożyć 2 grube półplasterki cebuli, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, po 3 ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki gorczycy.
- Gorącą sałatkę przełożyć do słoików, mocno dokręcić wieczka, obrócić do góry dnem.
- Słoiki przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.
SAŁATKA Z CUKINII, OGÓRKÓW, PAPRYKI I DYNI
Wczoraj przygotowałam nieco inną wersję tej sałatki. Dodałam więcej kolorowych warzyw i odrobinę nasion kopru włoskiego. Tym razem zrezygnowałam z siekanej natki, zamiast niej dodałam całe liście selera. Do słoików trafiły: papryka i cukinia w dwóch kolorach, dynia i ogórki. Dynię pokroiłam w kostkę i obgotowałam bardzo krótko w osolonym wrzątku, tak samo postąpiłam z cukinią. Pokrojone papryki zanurzyłam na 5 min. we wrzątku.
W każdym słoiku na dnie ułożyłam cebulę, czosnek, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, nasiona fenkułu (koper włoski) i 1-2 liście selera. Następnie słoiki zostały wypełnione warstwowo ułożonymi warzywami i uzupełnione gorącą zalewą.
Tym razem sałatka była pasteryzowana 15-20 minut, ponieważ część składników sałatki była surowa.
Smacznego
Jeśli szukasz przepisów na marynowane przetwory zobacz również:
marynowane grzyby słodko-kwaśne
sałatka z ogórków na zimę
ogórki curry
rydze po cygańsku
polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
Jeśli szukasz przepisów na marynowane przetwory zobacz również:
marynowane grzyby słodko-kwaśne
sałatka z ogórków na zimę
ogórki curry
rydze po cygańsku
polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz