Krem z młodych, pieczonych buraków to kolejna potrawa, którą warto przygotować w sezonie nowalijkowym. Buraki są teraz najsmaczniejsze i nie mają jeszcze specyficznego ziemistego posmaku. Dzięki upieczeniu buraków, zupa zachowa pełnię wartości odżywczych i będzie miała piękny kolor. Krem z buraczków mojego pomysłu ma słodko-kwaśny smak, z wyraźną nutą selera i tymianku. Słodycz zupy przełamuje dodatek sera feta.
Składniki:
- 1 kg młodych buraków
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 ugotowane marchewki (z bulionu)
- 2 łodygi (pałki) selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- listki z kilku gałązek świeżego tymianku
- sól, papryka w proszku - do smaku
- ocet balsamiczny lub sok z cytryny do smaku
- kawałek sera feta
- Buraki umyć, ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać szklankę wody, blaszkę szczelnie przykryć folią aluminiową. Buraki piec do miękkości ok. 1 godz. i 20 min., w temp. 200 stopni.
- Po wystudzeniu obrać buraki ze skórki i pokroić w kostkę.
- W benderze zmiksować na gładką masę: buraki, marchewki, selera naciowego (obranego z włókien), czosnek, tymianek.
- Zmiksowane warzywa rozprowadzić bulionem, do uzyskania kremu.
- Zupę doprawic solą, papryką, octem balsamicznym
- Zagotować zupę przez chwilę, ale nie gotować dłużej.
- Przed podaniem dodać pokruszony ser feta i listki botwinki.
Smacznego
Jeśli lubisz potrawy z buraków, może zainteresują Cię:
Botwinka
Sos rosyjski na zimno
Gravlax a la tuńczyk
Sałatka śledziowa z burakami
Kwas z buraków
Jeśli lubisz potrawy z buraków, może zainteresują Cię:
Botwinka
Sos rosyjski na zimno
Gravlax a la tuńczyk
Sałatka śledziowa z burakami
Kwas z buraków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz