Zupa cebulowa nie jest daniem na każde podniebienie;) Ma bardzo wyrazisty smak, szczególnie dzień po ugotowaniu, gdy składniki się ,,przegryzą".
Jeśli ktoś jej jeszcze nie jadł, niech się nie obawia się wyraźnego, cebulowego smaku. Usmażona i ugotowana cebula daje zupie słodycz, to wino decyduje o jej wytrawnym charakterze.
Jeśli ktoś jej jeszcze nie jadł, niech się nie obawia się wyraźnego, cebulowego smaku. Usmażona i ugotowana cebula daje zupie słodycz, to wino decyduje o jej wytrawnym charakterze.
Składniki:
- 7 dużych cebul (ok. 80 dkg)
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 10 dkg żółtego sera (cheddar)
- bagietka
- Cebulę pokrojoną w cienkie piórka, podsmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia ok. 20 minut.
- Podsmażoną cebulę posypać mąką i jeszcze chwilę przesmażyć.
- Następnie dodać bulion, wino, cukier, liście laurowe i ziele angielskie.
- Zupę gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Po zakończeniu gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Należy uważać z ilością soli, ponieważ dodatek wina nieco ,,myli smak" i można przesolić zupę
- Bagietkę pokroić na kromki, opiec w piekarniku lub na patelni.
- Ugotowaną zupę nalać do żaroodpornej miseczki, dodać listki tymianku. Na wierzch położyć 1-2 kromki bagietki, posypać obficie utartym cheddarem.
- Miseczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekać ok. 5 min., aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
uwielbiam tą zupę , intryguje mnie ten koszyczek możesz zdradzić gdzie można się w taki zaopatrzyć? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoszyczek kupiłam w Austrii, ale widziałam podobne na Allegro - jako koszyczek na jajka.
UsuńPozdrawiam
Renata
dziękuję za odpowiedź imienniczko:)
Usuńuwielbiam zupę cebulową, jedna z lepszych,a z najprostszych składników.
OdpowiedzUsuńPyszna rozgrzewająca zupka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń