Pomysł na tę potrawę zaczerpnęłam z książki Jamie'go Oliver'a ,,Każdy może gotować". Książkę zakupiłam na prezent dla Męża w nadziei, że zachęci się do gotowania. Książkę przejrzał (bez entuzjazmu) i nadal... nie gotuje...
Dla zachęty postanowiłam sama coś ugotować i wybrałam jedną z najprostszych potraw z książki.
Do niektórych przepisów autor dodaje gotowe sosy ze słoiczków i jeden z takich zakupiłam - sos Korma curry firmy Patak's. Stanowi on bazę potrawy, jest bardzo łagodnym curry, takim co to dzieciom też smakuje. Potrawa jest banalnie prosta, aromatyczna i smaczna.
Od wielu lat nie używam gotowych sosów ani tych ze słoika, ani proszków z torebek. Jednak odstępstwo od tej zasady okazało się całkiem smaczne:)
Curry podałam z ryżem gotowanym z kurkumą, czarną gorczycą, goździkami i cynamonem. O tym cudownym ryżu powstanie na pewno osobny wpis;)
Składniki:
- 1 cała (podwójna) pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- puszka cieciorki (400 g)
- 1 słoik sosu Korma curry (Patak's)
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 200 ml wody
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- mały jogurt naturalny
- 1 czerwone lub zielone chili
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, cebulę w plastry. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Kurczaka, cebulę i imbir smażyć na maśle ok. 10 minut.
- Dodać cieciorkę (odsączoną z zalewy), sos korma, mleko kokosowe, wodę, wiórki kokosowe, 1/2 płatków migdałów.
- Sos powinien gotować się pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolać troszkę wody.
- Pod koniec gotowania doprawić potrawę solą.
- Sos podać z ryżem, ozdobiony 1-2 łyżkami jogurtu, posiekanym chili oraz posypany płatkami migdałowymi i kolendrą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz