Placek z jabłkami jest bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Idealnie pasuje na niedzielne popołudnie, leniwie celebrowane w rodzinnym gronie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 125 g masła
- 2 duże jajka eko
- 100 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- małe opakowanie cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciasta
- bułka tarta do posypania formy
- 4 twarde i kwaśne jabłka (np. szara reneta)
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
- Następnie dodać do masy jajka, mleko i sól - ucierać do uzyskania gładkiej masy.
- Mąkę i proszek przesiać przez sito i dodać do pozostałych składników ciasta.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, ponacinać w kratkę. Każdy kawałek jabłka zamoczyć w soku z cytryny.
- Na wierzchu ciasta układać połówki jabłek, każdą polać sokiem z cytryny wymieszanym z cynamonem.
- Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym.
- Ciasto piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz