Kiedyś często kupowałam sałatkę pod nazwą ,,krabowa", ale od kiedy zaczęto dodawać do niej czosnek, już jej nie jem;)
Dziś dzielę się przepisem, na moją wersję tej sałatki. Kawior znalazł się w niej na życzenie mojego syna, który mógłby żywić się wyłącznie paluszkami krabowymi i kawiorem.
Sałatka jest bardzo delikatna w smaku, z nutą kawiorową.
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego nitki (1/2 opakowania)
- 10 paluszków krabowych
- 1-2 łyżki dowolnego kawioru
- kilka gałązek koperku
- szczypiorek z 1 dymki
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Makaron rozdrobnić (połamać), przełożyć do dużej miski, zalać wrzątkiem i pozostawić 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić na sicie i pozostawić do ostygnięcia.
- Paluszki krabowe pokroić na 0,5 cm kawałki i skropić sokiem z cytryny.
- Koperek i szczypiorek drobno pokroić i wymieszać z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym. Sałatkę lekko posolić.
- Majonez wymieszać z kawiorem, następnie bardzo delikatnie wymieszać ze składnikami sałatki.
- Schłodzić w lodówce ok. godziny, aby smaki się zmieszały.
Z kawiorem należy obchodzić się bardzo delikatnie, ponieważ łatwo go rozgnieść przy intensywnym mieszaniu sałatki. Jest to istotne przy użyciu ciemnego kawioru, aby sałatka nie zmieniła koloru na szary, z powodu rozgniecionego kawioru;)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz