Kulki z kaszy jaglanej ugotowanej w mleku kokosowym mogą jeść alergicy i osoby chorujące na cukrzycę. Lekko słodkie, mocno kokosowe, bardzo smakowite.
Składniki:
- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- 3 filiżanki mleka kokosowego
- 1/2 filiżanki wody
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- garść wiórków kokosowych do obtaczania kulek
- 2-3 łyżki syropu z agawy (ilość użytego syropu zależy od indywidualnych upodobań)
- migdały bez skórki
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Zagotować wodę.
- Do wrzątku dodać mleko kokosowe, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, syrop z agawy.
- Dodać sól.
- Kaszę gotować do uzyskania konsystencji kremu.
- Po wystudzeniu kaszy, formować kulki, do każdej włożyć prażony migdał i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
- Schłodzić w lodówce.
Smacznego
Przepis dołączam do akcji: Nakarm cukrzyka jesienią i Bezglutenowe desery
robiłam już różne wersje rafaello, ale ta jest najlepsza!
OdpowiedzUsuń