Kasza jaglana w wersji na słodko z suszonymi owocami i orzechami, stanowi bardzo pożywne śniadanie dla całej rodziny. Taki ciepły poranny posiłek jest podstawą zdrowego żywienia dzieci. Ma właściwości rozgrzewające, jest lekkostrawny i dostawcza dużą porcję węglowodanów złożonych.
Przepis zapisuję zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Dla osób znających ten ,,sposób gotowania" nie trzeba nic wyjaśniać.
Jeśli to Wasz pierwszy kontakt z 5-cio przemiennym przepisem, to wystarczy, że zastosujecie się do sposobu przygotowania kaszy opisanego poniżej.
Składniki:
Przemiana Ognia
- 1,5 filiżanki wrzącej wody
- 2 filiżanki mleka kokosowego
Przemiana Ziemi
- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka klarowanego masła (w wersji wegańskiej olej kokosowy)
- 2 łyżki rodzynek Bio
- 2 suszone figi Bio
- 2 łyżki jagód goji
- syrop z agawy
- kilka orzechów laskowych
Przemiana Metalu
- 2 łyżki płatków owsianych
Przemiana Wody
- 1/2 łyżeczki soli
Przemiana Drzewa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z mlekiem kokosowym.
- Dodać przepłukaną na sicie kaszę jaglaną oraz wiórki kokosowe, masło, rodzynki i pokrojone figi.
- Po 2 minutach dodać płatki owsiane.
- Dodać sól.
- Po zagotowaniu kaszy, zmniejszyć grzanie pod garnkiem do minimum. Gotować ok. 20 minut.
- Wyłączyć grzanie (lub gaz - co kto posiada;) dodać sok z cytryny i ewentualnie wrzącej wody, aby kasza miała konsystencję kremu.
- Jagody goji zalać wrzątkiem, gdy spęcznieją odcedzić na sicie.
- Po wyłożeniu kaszy na talerz dodać jagody goji, siekane orzechy i obficie polać syropem z agawy.
Pyszne i zdrowe połączenie ! :)
OdpowiedzUsuń