Nasturcje nie tylko zdobiły moje okna, dekorowałam ich kwiatami sałatki, zupy oraz wykorzystałam owoce. Polskie kapary przygotowuje się w taki sposób jak śródziemnomorskie kapary - kisi się je w soli, a następnie marynuje w occie. Mają bardzo wyrazisty smak, pasują do jaj na twardo, do dekoracji kanapek i zimnych półmisków, sałatek, pieczonych i smażonych mięs.
Składniki:
- nasiona nasturcji
- sól
Marynata:
- 2 miarki octu winnego
- 1 miarka wody
- cukier (ok. 50 g na 1 szklankę octu)
- goździki
- pieprz czarny w ziarnach
- ziele angielskie
Przygotowanie:
- Nasiona nasturcji zasypać solą. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
- Nasturcje przełożyć do garnka, dodać wodę, aby zakryła nasiona. Gotować 10 minut. Odcedzić na sicie.
- Składniki marynaty zagotować.
- Nasturcje przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą. Słoiczki pozostawić ustawione do góry dnem przykryte ściereczką, aż ostygną.
uwielbiam ten przepis :) też niedawno przyrządzałam podobne polskie kaparki
OdpowiedzUsuńhttp://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/11/nasturcje-ala-kapary.html
A ja niestety nie toleruję tego zapachu. I jest to chyba jedyna rzecz, do której raczej się nie przekonam :(
OdpowiedzUsuńCzytałam tylko o owocach nasturcji, ale nie miałam okazji ich jeść, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń