Wiele osób nie lubi zupy szczawiowej nie z powodu jej smaku, ale dlatego że pływają w niej liście szczawiu, smętnie zwisające z łyżki podczas jedzenia ;)
U mnie szczawiowa nie straszy obwiędłymi liśćmi, jest dokładnie zmiksowana i pyszna.
Najsmaczniejszym dodatkiem do zupy szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo. Zupa równie dobrze smakuje z grzankami usmażonymi na maśle lub oliwie z oliwek.
Składniki:
- 200 g liści świeżego szczawiu
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego nierafinowanego
- 2-3 łyżki gęstej śmietany do zupy (18% tłuszczu)
- duża szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
do podania - jajka ugotowane na twardo i dowolna zielenina
Przygotowanie:
- Szczaw umieścić w misce i zalać dużą ilością zimnej wody, dokładnie wypłukać, aby pozbyć się piasku, który może znajdować się na liściach.
- W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę, aż się zeszkli.
- Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć.
- Dodać ciepły bulion warzywny dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić zupę do przestudzenia.
- Następnie zmiksować zupę za pomocą blendera, dodać śmietanę.
- Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zupę ponownie zagotować.
- Zupę podawać z posiekanym jajkiem, ugotowanym na twardo i zieleniną.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz