Słodka, gęsta konfitura bez cukru i żelfixu? Czy to możliwe?
Tak, jak najbardziej.
Zapraszam do zrobienia konfitury zawierającej wyłącznie 100% owoców. Moją konfiturę zrobiłam z truskawek, ale równie smaczna będzie z jeżyn, moreli, czy brzoskwiń.
Jak już wiele razy wspominałam nie jestem fanką słodkiego smaku. Dlatego konfitura bez dodatku cukru jest moim naturalnym wyborem. I nie chodzi tu o jakąś dietę ,,zero cukru" tylko o moje preferencje kulinarne.
Tak przygotowane konfitury mogą jeść osoby, które z powodów zdrowotnych unikają cukru.
Konfitura nie jest zagęszczona żelfixem czy agarem ale pektyną owocową pochodzącą z pestek cytryny.
Jedyne co powinnaś mieć, aby przygotować konfiturę bez cukru, to bardzo słodkie owoce.
Składniki na konfiturę bez cukru:
- 1 kg truskawek (lub innych słodkich owoców)
- szczypta soli (to tyle ile chwycisz w trzy palce)
- 10 pestek cytryny
Przygotowanie konfitury:
- Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół.
- Przełożyć truskawki do garnka z grubym dnem, dodać sól i pestki cytryny, wymieszać.
- Zagotować konfiturę, a następnie zmniejszyć grzanie pod garnkiem do minimum. Gotować minimum godzinę, aż konfitura zgęstnieje.
- Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia. Jeżeli konfitura jest przeznaczona do bieżącego zjedzenia to nie trzeba jej pasteryzować, jedynie przechowywać w lodówce.
- Jeśli konfitura ma być przetworem na zimę, to należy ją zapasteryzować. Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz