Kotlety moczy się w mleku z cebulą, gdzie nabierają smaku, aromatu i kruszeją.
Przepis na zasmażaną kapustę pochodzi od kucharza Marszałka Piłsudskiego, który ponoć bardzo lubił tą kapustę. Muszę przyznać, że jest wyśmienita. Inspiracją dla tej części przepisu był filmik z kanału yt Kuchnia Kwasiora (link), obejrzyjcie go przed przystąpieniem do gotowania.
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe - składniki:
- 6 kotletów schabowych bez kości
- 1 mała cebula
- 250 ml mleka + 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- sól i czarny mielony pieprz
- po 1 łyżce masła klarowanego lub smalcu do smażenia każdego kotleta
- do panierowania kotletów: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 szkl. bułki tartej
Przygotowanie kotletów schabowych:
- Kotlety rozbić cienko za pomocą tłuczka do mięsa.
- Cebulę pokroić na półplasterki, ułożyć w naczyniu wraz z kotletami, wlać mleko wymieszane z solą. Tak namoczone kotlety odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Wyjąć kotlety z mleka, usunąć cebulę i osuszyć je na sicie a następnie ręcznikiem papierowym.
- Oprószyć niewielką ilością soli i czarnym mielonym pieprzem.
- Panierować kotlety w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej (kolejność panierowania jest ważna;)
- Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę każdego kotleta osobno, na 1 łyżce masła klarowanego. Po 2-3 minuty z każdej strony, obracając dwukrotnie. Przed smażeniem kolejnego kotleta wycieram patelnię za pomocą papierowego ręcznika, aby zebrać resztki tłuszczu i panierki z poprzedniego smażenia. Usmażone kotlety ułożyć na podwójnej warstwie papierowego ręcznika, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Gorące kotlety schabowe podawać z zasmażaną kapustą.
Zasmażana kapusta
Zasmażana kapusta-składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 1-2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie zasmażanej kapusty:
- Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni.
- Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć aż się zeszkli.
- Kapustę pokroić i dodać na patelnię, wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozostawić kapustę na 10-15 minut bez mieszania, aż zacznie się lekko przypalać.
- Wymieszać kapustę bardzo dokładnie i pozostawić na kolejne 10 minut.
- Zmniejszyć ogień pod patelnią, dodać kminek i pieprz, zasmażać kapustę mieszając co kilka minut.
- Całkowity czas zasmażania kapusty wynosi ok. 1 godzinę, aż będzie mięciutka i lekko brązowa.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz