piątek, 8 marca 2019

Kotlety schabowe z zasmażaną kapustą.

Kotlet schabowy z zasmażaną kapustą, to klasyka klasyki kuchni polskiej. Przygotowanie ich zabiera trochę czasu, jednak są warte tego wysiłku.
Kotlety moczy się w mleku z cebulą, gdzie nabierają smaku, aromatu i kruszeją.
Przepis na zasmażaną kapustę pochodzi od kucharza Marszałka Piłsudskiego, który ponoć bardzo lubił tą kapustę. Muszę przyznać, że jest wyśmienita. Inspiracją dla tej części przepisu był filmik z kanału yt Kuchnia Kwasiora (link), obejrzyjcie go przed przystąpieniem do gotowania.



Kotlety schabowe
Kotlety schabowe - składniki:
  • 6 kotletów schabowych bez kości
  • 1 mała cebula
  • 250 ml mleka + 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • sól i czarny mielony pieprz
  • po 1 łyżce masła klarowanego lub smalcu do smażenia każdego kotleta
  • do panierowania kotletów: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 szkl. bułki tartej

Przygotowanie kotletów schabowych:
  • Kotlety rozbić cienko za pomocą tłuczka do mięsa.
  • Cebulę pokroić na półplasterki, ułożyć w naczyniu wraz z kotletami, wlać mleko wymieszane z solą. Tak namoczone kotlety odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Wyjąć kotlety z mleka, usunąć cebulę i osuszyć je na sicie a następnie ręcznikiem papierowym.
  • Oprószyć niewielką ilością soli i czarnym mielonym pieprzem.
  • Panierować kotlety w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej (kolejność panierowania jest ważna;)
  • Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę każdego kotleta osobno, na 1 łyżce masła klarowanego. Po 2-3 minuty z każdej strony, obracając dwukrotnie. Przed smażeniem kolejnego kotleta wycieram patelnię za pomocą papierowego ręcznika, aby zebrać resztki tłuszczu i panierki z poprzedniego smażenia. Usmażone kotlety ułożyć na podwójnej warstwie papierowego ręcznika, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Gorące kotlety schabowe podawać z zasmażaną kapustą.


Zasmażana kapusta
Zasmażana kapusta-składniki:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie zasmażanej kapusty:
  • Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni.
  • Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć aż się zeszkli.
  • Kapustę pokroić i dodać na patelnię, wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozostawić kapustę na 10-15 minut bez mieszania, aż zacznie się lekko przypalać.
  • Wymieszać kapustę bardzo dokładnie i pozostawić na kolejne 10 minut.
  • Zmniejszyć ogień pod patelnią, dodać kminek i pieprz, zasmażać kapustę mieszając co kilka minut.
  • Całkowity czas zasmażania kapusty wynosi ok. 1 godzinę, aż będzie mięciutka i lekko brązowa.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz