Dziś zrobiłam wyjątek dla pieczonych pączków ponieważ zbliża się Tłusty Czwartek i są one lżejszym wypiekiem niż tradycyjne pączki.
To nadal ciastka zawierające sporo masła ale nie przesiąknięte tłuszczem tak jak smażone pączki.
Ciasto na te pączki jest delikatne, puszyste i niezbyt słodkie.
Pieczone pączki zachwycają lekkością i smakiem. Warto się troszkę napracować i upiec je dla rodziny, bo zapewniam Was w cukierni takich nie kupicie.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 3 duże jajka
- 1 jajko – do posmarowania pączków
- 100 ml mleka
- 180 g masła
- 60 g świeżych drożdży (lub 20 g suchych)
- 50 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ szkl. marmolady (różana, truskawkowa) lub dżemu truskawkowego
- cukier puder do posypania pączków
- papilotki do pieczenia muffinków
Przygotowanie:
- Rozczyn – drożdże pokruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem oraz łyżeczką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Przesianą mąkę wymieszać w misce z cukrem i solą.
- Dodać wyrośnięty rozczyn i roztrzepane jajka, wyrabiać ciasto przez 10 minut. Polecam wyrabiać ciasto za pomocą robota kuchennego wyposażonego w hak do ciasta. Ciasto jest dosyć rzadkie i wyrabianie ręczne jest trudne ponieważ mocno przykleja się do dłoni.
- Masło roztopić, przestudzić, dodawać niewielkimi porcjami do miski i wrabiać w ciasto aż będzie gładkie.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić przez godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiać przez 1 minutę i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
- Rozpłaszczyć ciasto za pomocą dłoni na placek o grubości ok. 2 cm.
- Z ciasta wycinać kółka (o średnicy ok. 8 cm) za pomocą wykrawacza do ciasta lub szklanki.
- Na środek każdego kółka nakładać łyżeczkę marmolady, brzegi ciasta składać na do środka i dokładnie sklejać.
- Uformowane pączki układać w papilotkach łączeniem do dołu. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić ½ godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Następnie wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec pączki 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Po przestudzeniu wyjąć pączki z papilotek i posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz