Dwa lata temu zamieściłam na blogu przepis na Kiszone warzywa na zimę. Trudno mi zdecydować, który jest lepszy. W tym poprzednim, jednym ze składników były buraki, które zabarwiły całą kiszonkę na różowo.
W tym przepisie warzywa zachowują swój kolor i smak, są bardzo smaczne i pięknie się prezentują na talerzu.
Ukiszone warzywa, po pasteryzacji. |
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 3 marchewki
- kilka baldachów kopru z nasionami lub po 1/2 łyżeczki/słoik nasion kopru
- kilka ząbków czosnku
- kawałek chrzanu (wielkości kciuka)
- zalewa: 3 litry wody + 3 łyżki soli
Przygotowanie:
- Kalafiora i brokuła umyć i pokroić na małe różyczki. Marchew obrać i pokroić wzdłuż obieraczką (na wstążki).
- Chrzan i czosnek obrać i pokroić na plastry.
- W wyparzonych słoikach ułożyć pokrojony chrzan, czosnek, dodać koper i ułożyć warstwę brokuła, warstwę marchwi i warstwę kalafiora. Na wierzch dodać jeszcze trochę czosnku, chrzanu i kopru.
- Wodę na zalewę zagotować, dodać sól, mieszać aż się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do słoików, tak aby zakryła warzywa.
- Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie i ustawić na tacy.
- W ciągu następnych dni rozpocznie się proces fermentacji, na powierzchni zalewy może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słoje na tacy).
- Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z kiszonych ogórków.
- Warzyw są ukiszone po ok. 7 dniach.
- Gdy warzywa są ukiszone, należy należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces fermentacji.
- Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą, tak aby zakrywała warzywa i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
- Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące.
- Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
- Słoiki z kiszonymi warzywami przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz