Strony

wtorek, 23 października 2018

Pierś kurczaka pieczona z cukinią. Odchudzamy.

Pierś kurczaka pieczona z cukinią, to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiłam wiele jego wersji. Pierś kurczaka przyprawiam papryką, curry, chili, ziołami. Używam również innych warzyw, w zależności od pór roku są to: szparagi, fasola, papryka, pomidory, marchew, dynia, buraczki, cukinia, kalafior, brukselka, młoda kapusta.
Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie za suchy.
To danie nie ma stałego zestawu składników, zależy od zawartości lodówki i spiżarni.

Jestem zwolenniczką dań jednogarnkowych i jednoblachowych (wiem, że nie ma takiego słowa, ale kiedyś tak wymyśliłam i bardzo mi się podoba ;)
Najważniejsze, żeby było smacznie, a przygotowania i gotowanie wymagały dużych nakładów czasu.

Upieczone mięso i warzywa można podać z ryżem, kuskusem albo bagietką. 
Ja wybieram opcję mniej kaloryczną, czyli bez węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami.




Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mieszanki curry 
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,5-2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej


Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na pół. Dodać pokrojony drobno czosnek, chili, mieszankę curry, 1,5 łyżeczki soli i łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Odstawić mięso na 1/2 godziny (jeśli jest upalny dzień, wstawić mięso do lodówki, ale 15 minut przed pieczeniem wystawić na blat kuchenny).
  • Cukinie pokroić na 1 cm plasterki.
  • Marchewki obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Warzywa posypać ziołami prowansalskimi, 2 szczyptami soli i dodać łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić do zamarynowania na 15 minut.
  • Mięso i warzywa piec na dużej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożone w jednej warstwie.
  • Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Nie mieszać warzyw ani mięsa podczas pieczenia.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz