Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie za suchy.
To danie nie ma stałego zestawu składników, zależy od zawartości lodówki i spiżarni.
Jestem zwolenniczką dań jednogarnkowych i jednoblachowych (wiem, że nie ma takiego słowa, ale kiedyś tak wymyśliłam i bardzo mi się podoba ;)
Najważniejsze, żeby było smacznie, a przygotowania i gotowanie wymagały dużych nakładów czasu.
Upieczone mięso i warzywa można podać z ryżem, kuskusem albo bagietką.
Ja wybieram opcję mniej kaloryczną, czyli bez węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami.
Składniki:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1,5-2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na pół. Dodać pokrojony drobno czosnek, chili, mieszankę curry, 1,5 łyżeczki soli i łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Odstawić mięso na 1/2 godziny (jeśli jest upalny dzień, wstawić mięso do lodówki, ale 15 minut przed pieczeniem wystawić na blat kuchenny).
- Cukinie pokroić na 1 cm plasterki.
- Marchewki obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Warzywa posypać ziołami prowansalskimi, 2 szczyptami soli i dodać łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić do zamarynowania na 15 minut.
- Mięso i warzywa piec na dużej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożone w jednej warstwie.
- Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Nie mieszać warzyw ani mięsa podczas pieczenia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz