Strony

poniedziałek, 16 lipca 2018

Puszyste bułeczki z ziemniakami.

  Dziś przedstawiam Wam przepis na wyśmienite, puszyste bułeczki z ziemniakami.
Wraz z grupą blogerów kulinarnych raz w miesiącu piekę chleb lub bułki wg wybranego wcześniej przepisu. Ten wspaniały projekt nosi nazwę Piekarnia Amber a jej gospodynią jest Anna Kamińska autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Piekarnia ma już swoją tradycję, wiernych fanów, a ja od 3 lat szlifuję tam swoje umiejętności wypieku chlebów i bułek.

  Tak jak już wspomniałam w lipcu piekliśmy bułeczki. Wiem, że często piszę o wypiekach z Piekarni, że są wyjątkowe, ale te bułeczki są wyjątkowo wyjątkowe ;) Zresztą po mojej minie na zdjęciu widać, że jestem bardzo zadowolona z wypieku;)
Gdy byłam dzieckiem po takie bułeczki na śniadanie chodził mój Tata do piekarni pana Szafrańca.
Mają cieniutką, chrupiącą skórkę, puszysty, mięciutki środek i lekko maślany zapach. Uuummm!

Dla tych, którzy chcą nauczyć się formowania bułeczek, zamieściłam na FB dwa krótkie filmiki instruktażowe (klik i klik).






Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 ml mleka+25 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 140 g ugotowanych ziemniaków
  • 45 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli


Przygotowanie:

  • Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. 
  • Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia.
  • Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. 
  • Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jak uformować bułeczki zobaczysz tutaj (klik).
  • Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni, 20-25 minut, do zrumienienia, studzić na kratce.

Smacznego


Puszyste bułeczki z ziemniakami na innych blogach:
Akacjowy blog – klik!
Apetyt na smaka – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – Klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Moje kucharzenie – Klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Polska zupa – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie –klik! 
W poszukiwaniu slow life – klik!

9 komentarzy:

  1. Wspaniałe bułeczki :-) są pyszne. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie!
    Cieszę się, że lipcowe bułki przypadły Ci do gustu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, idealne bułeczki!
    Dziękuję za lipcowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki wyglądają smakowicie :-) Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie tez urzekły buleczki lipcowe, pozdrawiam i dziękuję za lipcową piekarnię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne pieczenie pysznych bułeczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Renatko bułki wyglądają wspaniale :) Obejrzałam filmik o formowaniu bułeczek, bardzo ciekawy :) Pozdrawiam Serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentują. Dziękuję za wspólne lipcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń