Dodałam dobry, ekologiczny makaron, sporo czosnku i trochę chilli ..... i danie gotowe.
Danie robi się dosyć szybko, chociaż trochę pracochłonne jest obieranie bobu...są dwa wyjścia, albo nie obierać wcale, albo zagonić do pracy domowników.
Spróbujcie wyszło naprawdę smacznie.
Składniki:
- 1 szklanka suchego makaronu (u mnie świderki orkiszowe)
- 250 g młodego bobu
- 5 plastrów wędzonego bekonu lub wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli (jeśli lubicie)
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
- Bób ugotować w mocno osolonej wodzie, odcedzić i obrać ze skórek.
- Bekon pokroić na paseczki, podsmażyć na patelni, aż mocno się zrumieni.
- Dodać oliwę z oliwek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażyć chwilę, aż czosnek zacznie pięknie pachnieć.
- Dodać makaron i obrany bób, płatki chilli (ewentualnie, jeśli lubisz ostre jedzenie) wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę. Przyprawić solą.
- Przed podaniem posypać danie pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz