Chleb ma chrupiącą skórkę, wilgotny i bardzo aromatyczny miękisz. Bardzo dobrze smakuje z dodatkami w wersje wege: hummusem, żółtym serem, twarożkiem smakowym, pomidorem.
Składniki:
- 210 g mąki żytniej typ 720
- 110 g mąki żytniej typ 2000
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 12 czarnych, drylowanych oliwek
- 370 ml letniej wody
Przygotowanie:
- Suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki przekroić na pół.
- Suche składniki wymieszać w misce, dodać pokrojone pomidory, oliwki, zioła, zakwas i wodę.
- Wymieszać dokładnie, przykryć miskę folią i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 12 godzin.
- Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki (25 x 12 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu przez godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, na spodzie piekarnika ustawić foremkę z wodą i wstawić chleb na 15 minut.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb jeszcze 40 minut.
- Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, zawinąć w czystą ściereczkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz