Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym i dzięki temu nie wyschło.
Klopsiki dobrze smakują z ziemniakami lub kaszą. Równie dobrze można je zjeść z gotowanymi na parze warzywami - to mój wybór.
Składniki:
- 0,7 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 1 utarta marchewka
- 1 utarta pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
- olej do obsmażenia klopsików
- 1 jajko eko
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
Sos:
- 0,7 l passaty pomidorowej
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek.
- Wymieszać dokładnie mięso mielone, utartą marchew, pietruszkę, podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Pozostawić masę na klopsiki na ok. 15 minut, aby lekko stężała.
- Zwilżyć wodą dłonie, uformować niewielkie klopsiki.
- Obsmażyć klopsiki na patelni, aż się zrumienią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Składniki sosu wymieszać i polać klopsiki.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni i piec klopsiki 30 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz