Strony

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Czeskie rogaliki. České rohlíky.

Miałam wielką przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu blogerów w Czerwcowej Piekarni Amber. Tym razem piekliśmy fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki.
Upiekły się wyśmienicie i tak samo smakowały. Trudno było się oprzeć, żeby nie sięgnąć po kolejnego rogalika.
Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem, te jednak takie nie są. Doskonale nadają się do posmarowania konfiturą, ale zdecydowanie najlepiej smakują z twarożkiem smakowym.


Składniki na 16 rogalików:
  • 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową)
  • 300 ml mleka
  • 25 g masła
  • 10 g soli
  • 6 g drożdży
  • 1 żółtko jaja
  • 1 jajko
  • sezam do posypania
Sposób wykonania:
  • Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin.
  • Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części. 
  • Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. 
  • Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki (tutaj zobaczysz jak to zrobić, krok po kroku). Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
  • Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.
Smacznego


České rohlíky na innych blogach:
Am.art kolor i smak – klik!
Akacjowy blog – klik!
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny 
Dom z mozaikami – klik!
Idę i myślę – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje kucharzenie – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Proste potrawy – klik!
Stare gary – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

11 komentarzy:

  1. Piękne!
    Bardzo się cieszę, że smakowały i że piekłaś je z nami.
    U mnie też sięgaliśmy po kolejne...aż się skończyły...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na bardzo smaczne. Pozdrawiam. Ala :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje rogaliki wyglądają bardzo smacznie:)
    dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie upieczone. Miło było piec znowu razem:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciesze się że razem piekłyśmy, są cudne, do upieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne pieczenie smacznych rogali,

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, u nas też szybko znikały, nawet bez żadnych dodatków:-). Dziękuję za wspólne czerwcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśni, takie małe i kuszące by sięgnąć po następnego. Dziękuję za wspólnie spędzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Renatko-rogaliki wyglądają pięknie. Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczności!
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń