Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę.
Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli.
Składniki:
- 2 udka gęsie
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 0,5 litra cydru jabłkowego
- sól, pieprz czarny do przyprawienia mięsa
Przygotowanie:
- Udka natrzeć solą i oprószyć pieprzem mielonym.
- Obsmażyć udka na patelni z obu stron, aż się zrumienią.
- Cebulę pokroić w piórka, a jedno jabłko pokrić w ósemki, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
- Ułożyć udka w naczyniu do pieczenia, obsypać majerankiem i dodać łyżkę wytopionego tłuszczu ze smażenia. Obok udek ułożyć cebulę i kawałki jabłka.
- Na dno naczynia wlać cydr - 3 cm*. Naczynie do pieczenia przykryć pokrywką lub nakryć szczelnie folią aluminiową.
- Udka piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Łączny czas pieczenia - 1,5 godziny.
- Po 1 godzinie i 15 minutach pieczenia, wyjąć z piekarnika naczynie z mięsem. Za pomocą łyżki wyjąć cebulę, jabłko (będą mocno rozgotowane) i kilka łyżek cydru spod mięsa. Przetreć przez sito i podgrzać w rondelku, aż powstanie gęsty sos.
- Drugie jabłko pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, posmarować również miodem z cydrem i wstawić do piekarnika na 15 minut do upieczenia.
- Wymieszać miód i 2 łyżkami cydru, posmarować udka i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie skórka na udkach powinna się przypiec i zrumienić.
- Udka podać z sosem, pieczonymi kawałkami jabłka, opiekanymi ziemniakami i gotowanymi burakami.
Smacznego
Prezentuj się pięknie! Fantastyczny sposób na gęsinę :)
OdpowiedzUsuń