Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto.
Składniki na spód sernika:
- 180 g ciasteczek digestive
- 70 g masła
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- 5 łyżeczek kakao
Masa sernikowa:
- 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego)
- 0,5 kg serka mascarpone
- 0,1 kg drobnego cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (płaskie)
- 50 ml kawy espresso
- 200 g śmietanki kremówki (36%)
- 6 jajek
- 4 łyżki likieru amaretto
- 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Wierzch sernika:
- 1/2 łyżki kawy espresso
- 2 łyżki śmietany (22%)
- 1 łyżka amaretto
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie spodu sernika:
- Masło roztopić w rondelku. Ciastka, migdały, kakao i roztopione masło umieścić w malakserze, rozdrobnić na mąkę.
- Masę przełożyć do tortownicy i mocno ugnieść za pomocą łyżki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia przed nałożeniem masy serowej.
Masa serowa:
- W malakserze wymieszać twaróg, serek mascarpone i śmietankę kremówkę.
- Następnie dodać cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników.
- Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód ciasta. Za pomocą łopatki do ciasta albo łyżki wygładzić wierzch sernika.
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić sernik na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut.
- 10 minut przed wyłączeniem piekarnika, wymieszać espresso, amaretto oraz śmietanę i posmarować wierzch sernika. Żeby ciasta nie opadło, nie wyjmować z piekarnika do smarowania tylko delikatnie wysunąć.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku, aż temperatura wewnątrz obniży się do 50 stopni. Wtedy uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić serniki do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem oprószyć kakao wierzch sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz