Zakupiłam szynkowar, ponieważ chciałam przygotowywać wędliny, których skład sama będę ustalać.
Pierwsze wędliny robiłam korzystając z przepisów dołączonych do szynkowaru. I dzisiejszy przepis po niewielkich modyfikacjach też pochodzi z tej książeczki.
Zrobienie domowej szyneczki jest banalnie proste, a efekt wyśmienity. Warunkiem jest posiadanie szynkowaru - używam sprzętu firmy Tescoma, moim zdaniem najlepszego na rynku.
Ten przepis nie przewiduje użycia peklosoli, ale jeśli koniecznie chcesz jej użyć, to połowę soli zastąp taką samą ilością peklosoli.
Szynka z kurczaka z oliwkami należy do moich ulubionych domowych wędlin z szynkowaru.
Bardzo dobrze smakuje w kanapce z bułki i sałatą.
Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka zagrodowego
- 15 czarnych oliwek bez pestek
- 9 g soli
- 3 g cukru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- szczypta czosnku granulowanego
- 4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
- Połowę mięsa pokroić w małą kostkę. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem.
- Żelatynę, sól i cukier wymieszać z gorącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
- Całe mięso wymieszać na marynatą i czosnkiem granulowanym. Mięsną masę wyrabiać ok. 10 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Odłożyć mięso na 2 godziny do lodówki.
- Następnie ułożyć warstwę mięsa w szynkowarze, ułożyć na niej kilka oliwek i przykryć następną warstwą mięsa i znów ułożyć oliwki. Przykryć ostatnią warstwą mięsa. Każdą warstwę należy dokładnie docisnąć.
- Zamknąć szynkowar i umieścić w garnku z wodą. Wody powinno być tyle aby masa mięsna znajdowała się o 1 cm niżej niż poziom wody.
- Szynkę parzyć 1 godzinę w wodzie o temperaturze 80 stopni (może się wahać +/- 5 stopni).
- Podczas parzenia należy kontrolować temperaturę wody za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru i utrzymywać ją w zalecanym przedziale.
- Po uparzeniu, należy odlać nadmiar wody z szynkowaru, przez otwory cedzące i pozostawić szynkę w szynkowarze do wystudzenia.
- Następnie otworzyć szynkowar, wyjąć szynkę. Jeśli wyjęcie szynki będzie trudne, należy ścianki szynkowaru polać gorącą wodą.
- Szynkę przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz