Strony

sobota, 11 listopada 2017

Szynka z kurczaka z oliwkami. Wędlina z szynkowaru. Odchudzamy

Szynka z kurczaka z oliwkami, to pyszna i zdrowa wędlina domowa. Lubię wędliny, ale rzadko je kupuję. Wybieram tylko takie, które przygotowane są według tradycyjnych receptur i oczywiście bez konserwantów. Wszystkie wędliny (nawet te tradycyjne) znajdujące się w sprzedaży mają dodatek soli peklowej i inne substancji, których nie mam ochoty jeść.

Zakupiłam szynkowar, ponieważ chciałam przygotowywać wędliny, których skład sama będę ustalać.
Pierwsze wędliny robiłam korzystając z przepisów dołączonych do szynkowaru. I dzisiejszy przepis po niewielkich modyfikacjach też pochodzi z tej książeczki.
Zrobienie domowej szyneczki jest banalnie proste, a efekt wyśmienity. Warunkiem jest posiadanie szynkowaru - używam sprzętu firmy Tescoma, moim zdaniem najlepszego na rynku. 

Ten przepis nie przewiduje użycia peklosoli, ale jeśli koniecznie chcesz jej użyć, to połowę soli zastąp taką samą ilością peklosoli.

Szynka z kurczaka z oliwkami należy do moich ulubionych domowych wędlin z szynkowaru.
Bardzo dobrze smakuje w kanapce z bułki i sałatą.



Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka zagrodowego
  • 15 czarnych oliwek bez pestek
  • 9 g soli
  • 3 g cukru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 4 łyżki gorącej wody


Przygotowanie:

  • Połowę mięsa pokroić w małą kostkę. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem.
  • Żelatynę, sól i cukier wymieszać z gorącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
  • Całe mięso wymieszać na marynatą i czosnkiem granulowanym. Mięsną masę wyrabiać ok. 10 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  • Odłożyć mięso na 2 godziny do lodówki. 
  • Następnie ułożyć warstwę mięsa w szynkowarze, ułożyć na niej kilka oliwek i przykryć następną warstwą mięsa i znów ułożyć oliwki. Przykryć ostatnią warstwą mięsa. Każdą warstwę należy dokładnie docisnąć.
  • Zamknąć szynkowar i umieścić w garnku z wodą. Wody powinno być tyle aby masa mięsna znajdowała się o 1 cm niżej niż poziom wody.
  • Szynkę parzyć 1 godzinę w wodzie o temperaturze 80 stopni (może się wahać +/- 5 stopni).
  • Podczas parzenia należy kontrolować temperaturę wody za pomocą termometru dołączonego do szynkowaru i utrzymywać ją w zalecanym przedziale.
  • Po uparzeniu, należy odlać nadmiar wody z szynkowaru, przez otwory cedzące i pozostawić szynkę w szynkowarze do wystudzenia.
  • Następnie otworzyć szynkowar, wyjąć szynkę. Jeśli wyjęcie szynki będzie trudne, należy ścianki szynkowaru polać gorącą wodą.
  • Szynkę przechowywać w lodówce do 3 dni.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz