Pożywny makaron pełnoziarnisty jest tu bazą, uzupełniają go słodka dynia i cukinia, kwaśne pomidorki i słona feta. Wszystko z nutą czosnku i bazylii.
Po prostu pycha.
Ten makaron to świetna propozycja na obiad lub kolację.
Składniki na 1 porcję:
- 1 szkl. makaronu - pełnoziarnisty penne (ilość przed gotowaniem)
- 1/3 szkl. dyni hokkaido (pokrojonej w kostkę)
- 1/3 szkl. pokrojonej cukinii
- 6 pomidorków koktajlowych
- 50 g fety
- 1 łyżka orzeszków pinii lub pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- listki bazylii
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Na suchej patelni podprażyć orzeszki pinii i przesypać na zimny talerz.
- Dynię podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Żeby dynia szybciej zmiękła można dodać 3 łyżki ciepłej wody i przykryć pokrywką.
- Gdy dynia* jest już miękka, a woda odparowała, dodać łyżkę oliwy oraz pokrojony czosnek i cukinię. Smażyć warzywa aż cukinia lekko zmięknie.
- Następnie dodać przekrojone pomidorki i smażyć jeszcze chwilę. Całość lekko posolić.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić na patelnię i jeszcze chwilę smażyć.
- Przed podaniem posypać makaron pokruszoną fetą, orzeszkami pinii i listkami bazylii.
- Można również polać odrobiną oliwy z oliwek.
* Dynia początkowo twarda, podczas smażenia może zacząć się rozpadać.
Jeśli tak się dzieje, należy ją zdjąć z patelni przed dodaniem pozostałych składników. Odłożoną dynię dodać na patelnię wraz z makaronem.
Smacznego
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń