Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi.
Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem, pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników.
Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić z ziemniaków, które są całkowicie wystudzone i dokładnie ugniecione. Im mniej doda się do nich mąki, tym bardzie gładkie i delikatne będą.
Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom.
Składniki na kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na sos pomidorowy:
- 3 szkl. pokrojonych dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
do podania - żółty ser (u mnie parmezan)
Przygotowanie kopytek:
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu odcedzić i ugnieść na gładką masę tłuczkiem lub praską do ziemniaków.
- Masę ziemniaczaną pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Następnie dodać jajka, sól i połowę mąki - zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto klei się do dłoni dodać więcej mąki.
- Z ciasta formować wałeczki 2 cm szerokości, lekko spłaszczyć i pokroić na niewielkie kopytka.
- Kopytka gotować partiami w osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody. Gotować na niewielkim ogniu.
- Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na talerz, dodać sos pomidorowy i posypać utartym serem.
Przygotowanie sosu pomidorowego
- Pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić pomidory na niewielkie kawałki. Jeśli używasz pomidorów z puszki też je drobno pokrój.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać pokrojony czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
- Następnie dodać pokrojone pomidory, dużą szczyptę soli, cukier i suszone oregano. Dusić pomidory na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, aż rozpadną się niemal zupełnie.
- Zmiksować sos na gładko, podgrzać i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
- Jeśli sos będzie za mało gęsty, pogotować jeszcze kilka minut.
Smacznego
Narobiłaś mi smaka na takie kluski! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/