Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.
Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości)
- 8 borowików
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 szkl. mocnego bulionu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- koperek do podania
- sól, pieprz czarny do smaku
- Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu ston na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz.
- Dodać na patelnię olej, a następnie pokrojoną w piórka cebulę.
- Zeszklić cebulę i dodać pokrojony czosnek, smażyć krótko.
- Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone borowiki, smażyć 2 minuty.
- Dodać polędwiczki i ciepły bulion, gotować ok. 5 minut.
- Następnie dodać śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, zagotować.
- POlędwiczki serwować posypane koperkiem.
Smacznego
mniam:) u mnie był schab z grzybami, też polecam :)
OdpowiedzUsuńSchabik też super. Ja do sosów zawsze dodaję odrobinę bulionu warzywnego. Podkreśla smak. Ostatnio przekonałem się do bulionów Krakus w szkalnej butelce. Mają bardzo fajny smak i skład.
OdpowiedzUsuń