Strony

poniedziałek, 16 października 2017

Jesienny chleb z dynią i figami.

Jesienny chleb z dynią i figami był wypiekany pod szyldem październikowej Piekarni Amber
Tym razem to cykliczne, wspólne pieczenie chleba miało podwójne znaczenie. 
Przepis na ten chleb pochodzi od Zorry, która corocznie organizuje 16 października World Bread Day. 
Więc nasz Jesienny chleb, pięknie wpisuje się w ideę propagowania pieczenia zdrowego, wartościowego pieczywa.

Jesienny charakter chleba podkreśla dodatek dyni i dzięki temu ma również uroczy kolor. Miękisz chleba jest dosyć wilgotny i słodkawy za sprawą suszonych fig.
Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi.




Składniki:
  • 100 g utartej dyni lub puree z dyni
  • 50 g zakwasu, płynnego
  • 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)
  • 400 g mąki pszennej typu 550
  • 5 g świeżych drożdży
  • 230 g wody
  • 10 g soli
  • 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
  • 30 g nasion dyni

Przygotowanie:

  • Do misy robota (posiadającego mieszadło do zagniatania ciasta) dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni.  Miksuj  na minimalnym poziomie przez 4 minuty. 
  • Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty.
  • Dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty.
  • Zdejmij mieszadło do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C  na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
  • Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka lub formy do pieczenia wysypanej mąką, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
  • Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut.
  • Wystudź chleb na ruszcie.
Smacznego

10 komentarzy:

  1. Ładny chleb i ładny kolor.
    Dziękuję za wspólne chlebowe świętowanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie Ci się udała ta foremkowa wersja :) Masz rację, z pastami warzywnymi jest rewelacyjny. Ja pochłaniam właśnie z hummusem ;) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądające kromeczki z bardzo ładnym miękiszem i w jesiennym kolorze. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny kolor!
    Dziękuję za wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały kolor chlebka! Mi niestety taki ładny nie wyszedł, ale za to nadrobił smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny kolor ma Twój chleb! Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie wyrośnięty! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świętowanie Chleba wyszło nam pięknie w tym miesiącu, dziękuję za wspólna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny dyniowy kolor ma Twój chleb!
    Wspaniale piec razem w październiku!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny kolor! :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń