Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie.
Składniki:
- 40 dkg śliwek, najlepiej węgierek
- 2 szklanki mąki tortowej (orkiszowej lub pszennej)
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka oleju
Przygotowanie:
Ciasto można przygotować za pomocą robota kuchennego albo używając dużej miski i miksera ręcznego lub trzepaczki.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodać ekstrakt waniliowy i powoli wlać olej, delikatnie mieszać, aż do połączenia składników.
- Po uzyskaniu jednolitej masy dodać śmietanę i porcjami wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Należy dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
- Ciasto przelać do tortownicy (średnica ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
- Na wierzchu ciasta ułożyć umyte i przekrojone na pół śliwki.
- Ciasto piec 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. Po 40 min. pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Należy nakłuć ciasto na środku i jeśli wyjęty patyczek będzie oklejony ciastem, należy piec jeszcze 5 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.
- Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz