Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym.
Składniki:
- 150 g szpinaku (użyłam szpinak baby)
- 1 duży ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki oleju lub masła
- 3 łyżki śmietany do zupy 18% lub jogurtu naturalnego
- 5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy)
- sól do smaku
do podania zupy:
- grzanki z bagietki lub chleba tostowego
- gęsty jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju.
- Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion.
- Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki.
- Następnie dodać umyty szpinak i cukier. Gotować jeszcze 2 minuty.
- Po wyłączeniu grzania pod garnkiem, dodać do zupy zgnieciony czosnek, śmietanę, sok z cytryny, pieprz zioowy. Zmiksować zupę za pomocą blendera. Przyprawić solą jeśli jest potrzeba.
- Zupę podawać przybraną łyżeczką jogurtu i z grzankami.
Smacznego
Pysznie wygląda, a zielona zupa na czerwono białej kratce to piękne, kolorystyczne połączenie. Zupa szpinakowa zatem do zrobienia przed nami, pozdrawiamy serdecznie :)
OdpowiedzUsuń