Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.
To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.
Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi rządzi się ciasto drożdżowe.
Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda:
- mleko powinno być letnie, gorące ,,zabije" drożdże,
- roztopione masło należy wystudzić (z powodu jak wyżej),
- ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże,
- warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec.
Składniki ciasta:
- 0,5 kg jagód
- 0,5 kg mąki orkiszowej tortowej (lub pszennej)
- 7 żółtek + 1 całe jajko
- 100 g masła
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 8 dkg świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystygnięcia.
- Podgrzać mleko, nie gotować powinno być tylko letnie.
- W dużej misce wymieszać mleko, drożdże, żółtka, jajko, rozpuszczone masło, cukier, sól. Dobrze wymieszać, nakryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin.
- Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i mieszać ciasto przez kilka minut.
- Jagody opłukać na sicie pod zimną wodą, pozostawić na sicie do osuszenia.
- Dużą blachę do pieczenia (25x36 cm) wysmarować masłem i posypać mąką.
- Wyłożyć ciasto na blachę, delikatnie ugniatając ręką rozprowadzić je po całej foremce.
- Wierzch ciasta obsypać równomiernie jagodami.
- Następnie przygotować kruszonkę, mieszając i rozgniatając ręką składniki do uzyskania, okruchów wielkości kaszy gryczanej.
- Posypać jagody kruszonką, nakryć blachę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu ok. pół godziny, aby lekko wyrosło.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni i piec ciasto 45 minut.
- Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem z piekarnika i pozostawić w niej do wystygnięcia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz