Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie ogórków i cukinii. Papryki udały się doskonale. Będą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa.
Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów można pominac dodatek chilli.
Kiszone białe papryki z chili |
Składniki:
- 2 kg papryki* (żółta, czerwona, biała)
- 10 ząbków czosnku
- 2 papryczki chilli
- kilka łodyg kopru z baldachami
* do kiszenia najlepsze są polskie papryki, niezbyt grube i niezbyt mięsiste
- 1 litr zimnej wody
- 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej)
Przygotowanie:
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grube paski.
- Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, kilka plastrów czosnku i chilli.
- Następnie układać papryki.
- Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać papryki.
- Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie. Papryki ukiszone będą po 4-6 dniach.
- Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.
Pasteryzacja:
- Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
- Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące.
- Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
- Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Smacznego
Przepis dodany do akcji:
Przepis dodany do akcji:
Robiłam kiedyś, ale tak do zjedzenia na bieżąco. Były bardzo smaczne, więc warto pokusić się o słoiki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńKiszone papryki to dla nas coś nowego :) Ciekawe jak smakują, bo wyglądają zjawiskowo :) W zeszłym roku w Japonii na targach, bazarach itp. byliśmy pełni podziwu, bo oni kiszą wszystko ;D i dodają kiszonki to każdego głównego posiłku, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń