W czerwcowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotowywać Chłodnik litewski, jako dodatek (ale nie obowiązkowo:) proponuję szyjki rakowe, gotowane ziemniaki lub jajka na twardo.
Przepis będzie publikowany 28 czerwca 2016 r. (wtorek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Chłodnik litewski.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
- 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę)
- 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków)
- 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 2 szkl. maślanki naturalnej
- 4 ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- 250 g szyjek rakowych (kupiłam mrożone)
- 1/4 szkl. posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków
- sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika
Przygotowanie:
- Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
- Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały.
- Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać.
- Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek.
- Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził.
- Chłodną zupę podać z szyjkami rakowymi i udekorowaną pokrojonymi ogórkami i rzodkiewkami.
Smacznego
Cudownie się prezentuje. Jak dostanę szyjki rakowe na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, fajny przepis, szkoda, że konkretnie z szyjkami rakowymi :(
OdpowiedzUsuń