W maju zapraszam do przygotowania pysznych Ruchanek Kociewskich. Są to drożdżowe placuszki, które piecze się od dawna na Kociewiu. Przepis pochodzi z odcinka 2 serii Poszukiwacze Smaku na Szlaku.
Przepis na blogach publikować będziemy 31 maja 2016 r. o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Ruchanki.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 50 g drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżka cukru
- duża szczypta soli
- ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną pracować.
- Pozostałe mleko podgrzać, dodać masło. Gdy masło rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać.
- Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka.
- Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
- Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.
- Racuchy podać na ciepło z konfiturami lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego
pyszności:)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią zrobię takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią zrobię takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite! Z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa też z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńA jak długo się je robi?
Pyszne, puchate, dorodne :) Uwielbiam :) Czy można dołączyć do kolejnej, czerwcowej akcji?
OdpowiedzUsuń