poniedziałek, 23 maja 2016

Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie

W maju zapraszam do przygotowania pysznych Ruchanek Kociewskich. Są to drożdżowe placuszki, które piecze się od dawna na Kociewiu. Przepis pochodzi z odcinka 2 serii Poszukiwacze Smaku na Szlaku.


   Przepis na blogach publikować będziemy  31  maja 2016 r. o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Ruchanki.

Zapraszam do wspólnego gotowania.



Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • duża szczypta soli
  • ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną pracować
  • Pozostałe mleko podgrzać, dodać masło. Gdy masło rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać.
  • Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i  rozbite jajka. 
  • Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
  • Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.
  • Racuchy podać na ciepło z konfiturami lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego

6 komentarzy:

  1. Z miłą chęcią zrobię takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z miłą chęcią zrobię takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite! Z chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też z chęcią zrobię :)
    A jak długo się je robi?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, puchate, dorodne :) Uwielbiam :) Czy można dołączyć do kolejnej, czerwcowej akcji?

    OdpowiedzUsuń