Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji powszechnie używany. Można go kupić w sklepach internetowych, ekologicznych lub dużych sieciach handlowych. Makaron konjac nie ma smaku i jest niskokaloryczny (6,4 ka / 100 g). Zachęcam do wypróbowania tego produktu.
O pozostałych składnikach zupy nie będę się rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich.
Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny z pastą miso.
Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika, że zupa lepiej smakuje z dodatkiem kilku wyrazistych w smaku składników niż gdy doda się ich kilkanaście;)
Jedyne o czym należy wiedzieć i pamiętać przygotowując ramen, to że jest to zupa, której się nie gotuje. Składniku zupy umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzącym bulionem.
Składniki na 1 dużą porcję
- 250 ml buliony warzywnego
- 1/3 łyżki pasty shiro miso
- jasny sos sojowy do smaku
- kilka kropli oleju sezamowego
Stałe składniki zupy:
- 100 g makaronu konjac
- 60 g tofu
- 1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej)
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1/2 kapusty pok choi (można zastąpić kapustą pekińską, szpinakiem)
- 1 łyżka wodorostów wakame
- 1/2 małej papryczki chili
- szczypiorek
- 1/2 łyżeczki czarnego lub białego sezamu
Przygotowanie:
- Bulion zagotować i dodać kapustę pok choi. Blanszować przez 3 minuty, następnie przełożyć kapustę do miseczki w której będzie podawana zupa.
- Garnek z bulionem zdjąć z ognia i dodać pastę miso. Ewentualnie doprawić sosem sojowym i dodać kilka kropli oleju sezamowego. Po dodaniu miso, bulion można podgrzewać, ale nie gotować.
- Tofu pokroić na plastry, posolić, opanierować w mące. Przełożyć na średnio rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, smażyć z każdej strony aż się zrumieni.
- Wodorosty zalać gorącą wodą, gdy się namoczą i rozwiną, przełożyć do miseczki na zupę.
- Makaron wyjąć z opakowania, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do miski.
- Papryczkę chili i szczypiorek pokroić na krążki.
- Gdy wszystkie składniki zupy będą gotowe, ułożyć je w miseczce i zalać bardzo gorącym bulionem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz