Najczęściej gotuję zgodnie z porami roku. Jednak w takie paskudnie szare i deszczowe dni mam ochotę na nieco przekory i przygotowuję potrawę letnia oraz bardzo kolorową.
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać jak pysznie smakują: feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;)
Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką.
Składniki na 1 talerz:
- 2 plastry sera feta
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1 mała zielona papryka
- kilka plastrów czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny i oliwa extra vergine do skropienia sałatki - w dowolnej ilości
- Warzywa umyć, pomidory przekroić na pół, z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
- Ogórka częściowo obrać ze skóry (pozostawić nieco skórki), pokroić w kostkę. Jeśli ogórek będzie miał dużo nasion i będzie wodnisty, to należy je odkroić.
- Cebulę obrać, odkroić kilka plastrów i podzielić je na mniejsze części.
- Pokrojone warzywa ułożyć na głębokim talerzu, oprószyć solą, pieprzem i oregano.
- Na warzywach ułożyć plastry fety, posypać oregano.
- Sałatkę skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Po ułożeniu fety nie miesza się sałatki przed podaniem, ponieważ ser ,,rozmaże się" po warzywach i sałatka będzie nieapetycznie wyglądać.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz