Piróg biłgorajski tradycyjnie wypiekany jest na Lubelszczyźnie. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jest to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki (piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce.
Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.
Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego.
Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków.
Jest to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki (piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce.
Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.
Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego.
Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków.
Składniki farszu:
- 500 g ziemniaków
- 300 g kaszy gryczanej palonej
- 200 g tłustego twarogu
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany (22%)
- 100 g skwarków z boczku (lub słoniny)
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- sól i czarny pieprz do smaku
Składniki ciasta:
- 500 g mąki pszennej (u mnie 200 g mąki pełnoziarnistej + 300 g mąki typ 650)
- 200 g masła
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml kwaśnej śmietany (22%)
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie farszu:
- Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody.
- Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę.
- Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy.
- Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony twaróg, skwarki wraz z wytopionym tłuszczem, śmietanę, przyprawy.
- Farsz dokładnie wymieszać, przyprawić i pozostawić do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta i piroga:
- Drożdże połączyć z cukrem, gdy się upłynnią dodać śmietanę i jajka - dokładnie wymieszać.
- Do mąki dodać zimne masło, posiekać nożem, aby składniki dobrze się połączyły.
- Do mąki i masła dodać wcześniej przygotowane płynne składniki i zagnieść ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto podzielić: 2/3 ciasta użyć do wyłożenia blaszki, 1/3 użyć na wierzch piroga.
- Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
- Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć spód i brzegi rozwałkowanym ciastem, które należy dokładnie docisnąć do formy.
- Następnie nałożyć zimny farsz, który trzeba wyrównać i wygładzić łyżką. Farsz powinien lekko odstawać od ścianek blaszki, aby można było wcisnąć tam ciasto nakrywające piróg z góry.
- Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki.
- Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wspaniałe danie, nie znałam go:)
OdpowiedzUsuńLeno, wypróbuj ten przepis, polecam.
UsuńWspaniały. Mój niestety nie nadawał się do fotografowania. Mimo, że brałam udział w akcji to nie zrobię wpisu. Szkoda, że już nie miałam czasu, aby go spróbować upiec ponownie, bo smakowo nam pasował:-) Powinna być uwaga, ze piróg musi wystygnąć w foremce;-)
OdpowiedzUsuńReniu, idealnie Ci się upiekł! U mnie trochę nierówno wyszło ciasto, bo wybrałam za dużą foremkę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tę regionalną wspólną akcję i mam nadzieję, do następnego razu! :)
Nigdy nie jadłam wcześniej tego dania, ale skojarzył mi się z babką ziemniaczaną,
OdpowiedzUsuńktórą wprost ubóstwiam, więc z chęcią go upiekłam.
Twój wygląda bardzo świątecznie!
U mnie łysy.;)
http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2015/11/regionalne-smaki-ysy-pierog-bigorajski.html
Pozdrawiam!