Chłodnik Dwa ogórki, to idealne danie na upały. Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku.
W upalne dni przed podaniem można dodać do chłodnika kostki lodu.
Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym.
Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado.
Składniki:
- 2 szkl. maślanki
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe
- 2 ogórki małosolne
- 2 ząbki czosnku
- po 2 łyżki siekanej zieleniny: natki pietruszki, koperku, mięty, szczypiorku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
- Ogórka (świeżego) można obrać ze skóry lub nie, jeśli jest cienka. Ogórki (świeżego i małosolne) pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Zieleninę umyć i posiekać.
- W dużej misce wymieszać składniki chłodnika: maślankę, jogurt naturalny, ogórki, czosnek i zieleninę.
- Przyprawić chłodnik solą i ewentualnie pieprzem (ja pomijam ten składnik), wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Przed podaniem ewentualnie dodać kostkę lodu na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz