Frittata to łatwa w przygotowaniu potrawa, nie wymaga tyle uwagi i umiejętności kucharskich co omlet;)
Jedząc jajecznicę czy omlety rodzina komentuje: a to za mało wysmażona, dla innych zbyt sucha, omlet za mało puszysty itp. W przypadku frittaty nie ma takich dyskusji, najprościej ujmując to jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni. W zależności od upodobań mogą to być warzywa (jakiekolwiek nadające się do smażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę.
Jedząc jajecznicę czy omlety rodzina komentuje: a to za mało wysmażona, dla innych zbyt sucha, omlet za mało puszysty itp. W przypadku frittaty nie ma takich dyskusji, najprościej ujmując to jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni. W zależności od upodobań mogą to być warzywa (jakiekolwiek nadające się do smażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę.
Jeszcze jedną zaletą frittaty jest to, że równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik lub podać jako małe danie na imprezie.
Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 2 jajka eco
- 8 zielonych szparagów (bardzo cienkie)
- 1 cienka dymka ze szczypiorkiem
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 4 pomidorki koktajlowe
- świeże listki bazylii
- 1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
- szczypta soli i pieprzu mielonego do smaku
- Szparagi umyć, odkroić główki, a łodygi drobno pokroić na plastry. Dymkę również pokroić na plastry. Papryczkę chilli drobno pokroić, można nie usuwać ziarenek, wtedy frittata będzie bardziej pikantna.
- Na małej! patelni (używam patelni o średnicy 14 cm) rozgrzać masło i krótko podsmażyć pokrojone szparagi, chilli i dymkę.
- Po 4 minutach smażenia dodać główki szparagów i smażyć jeszcze minutę.
- Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię.
- Wymieszać jajka z warzywami i od tego momentu nie mieszać.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i listki bazylii.
- Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa ok. 12-15 minut, do czasu, aż jajka na wierzchu frittaty zetną się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz