Biblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber. Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na ten chleb, o czym przeczytacie tutaj.
Od siebie dodam, że chleb jest bardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę, zwarty miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia.
Chrupiąca skórka chleba jest ładnie popękana, ale miękisz pozostaje zwarty, |
Składniki na zaczyn:
- 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g)
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
- 50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku
- 200g wody
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn - 700g
- 300g mąki pszennej chlebowej
- 100g ugotowanej kaszy jaglanej*
- 100g czerwonej soczewicy gotowanej
- 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego
- 150g wody
- 1 płaska łyżki soli morskiej
* W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego.
Przygotowanie zaczynu:
- Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin.
- Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.
- Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie lekko ścisłe. Jeśli ciasto będzie mocno lepić się do rąk, dodać trochę mąki.
- Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć około 10 minut.
- Następnie przełożyć ciasto do foremki** posmarowanej olejem i posypanej otrębami lub mąką.
- Ciasto na chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 45minut.
- Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni, wstawić foremkę z ciastem chlebowym i wrzucić kilka kostek lodu na dno piekarnika.
- Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 35 minut. Łączny czas pieczenia chleba to 55 minut.
- Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
**1450g ciasta nie mieści się do jednej foremki na chleb, można użyć dwóch foremek lub przygotować ciasto z połowy porcji.
Smacznego
Pięknie upieczony!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci, że jesteś z nami w Piekarni.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo smakowicie wygląda wnętrze Twojego chlebka i zazdroszczę chrupkości skórki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Ładny i apetyczny chlebek biblijny. Dziękuję za wspólne czerwcowe wypiekanie i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRenata, ja zawsze patrzę na miękisz chleba. To jego wygląd świadczy o profesjonalnym wypieku.
OdpowiedzUsuńU Ciebie jest idealny!
Bardzo dziękuję za udział w czerwcowej piekarni!
Pozdrawiam!