Strony

piątek, 22 maja 2015

Tofucznica, siostra jajecznicy

Tofucznica, to daleka krewniaczka jajecznicy. Obie potrawy mają podobny wygląd, aromat, konsystencję i na tym podobieństwa się kończą. Tofucznica jest potrawą wegańską, przygotowaną z tofu naturalnego i kilku przypraw. Za prawdziwie jajeczny smak i zapach tofucznicy odpowiada czarna sól, która wbrew nazwie jest różowa i ma bardzo intensywny zapach.
Głębi smaku (lekko mięsnego) dodają płatki drożdżowe. Kurkuma i curry barwią potrawę na ładny żółty kolor i dodają smaku.
Żeby usmażyć naprawdę smaczną tofucznicę należy użyć czarnej soli i płatków drożdżowych. Zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w osiedlowym sklepie, ale znajdziecie je w dobrych sklepach ekologicznych lub internetowych.
Ten przepis jest wersją podstawową, tofucznicę robiłam również z cebulką, szpinakiem, pomidorami i pieczarkami.






Składniki (porcja dla 1 osoby):
  • 100 g tofu naturalnego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)
  • 1/8 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/8 łyżeczki curry
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:
  • Tofu rozgnieść widelcem na niewielkie kawałki.
  • Pokroić dymkę, część szczypiorku pozostawić (do dekoracji), a resztę podsmażyć na oleju. 
  • Dodać tofu, płatki drożdżowe, czarną sól, kurkumę, curry i wodę. Dokładnie wymieszać, smażyć aż większość wody odparuje.
  • Tofucznicę podawać udekorowaną szczypiorkiem, z pomidorem i dobrym chlebem na zakwasie.
Smacznego

2 komentarze: