Tofucznica, to daleka krewniaczka jajecznicy. Obie potrawy mają podobny wygląd, aromat, konsystencję i na tym podobieństwa się kończą. Tofucznica jest potrawą wegańską, przygotowaną z tofu naturalnego i kilku przypraw. Za prawdziwie jajeczny smak i zapach tofucznicy odpowiada czarna sól, która wbrew nazwie jest różowa i ma bardzo intensywny zapach.
Głębi smaku (lekko mięsnego) dodają płatki drożdżowe. Kurkuma i curry barwią potrawę na ładny żółty kolor i dodają smaku.
Żeby usmażyć naprawdę smaczną tofucznicę należy użyć czarnej soli i płatków drożdżowych. Zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w osiedlowym sklepie, ale znajdziecie je w dobrych sklepach ekologicznych lub internetowych.
Ten przepis jest wersją podstawową, tofucznicę robiłam również z cebulką, szpinakiem, pomidorami i pieczarkami.
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 100 g tofu naturalnego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)
- 1/8 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/8 łyżeczki curry
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
- Tofu rozgnieść widelcem na niewielkie kawałki.
- Pokroić dymkę, część szczypiorku pozostawić (do dekoracji), a resztę podsmażyć na oleju.
- Dodać tofu, płatki drożdżowe, czarną sól, kurkumę, curry i wodę. Dokładnie wymieszać, smażyć aż większość wody odparuje.
- Tofucznicę podawać udekorowaną szczypiorkiem, z pomidorem i dobrym chlebem na zakwasie.
Bardzo ciekawy przepis, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń