Kiedy myślę, co ugotować na szybki obiad, odpowiedź jest prosta - makaron. W czasie gotowania makaronu można przygotować sos. Wystarczy na rozgrzaną patelnie dodać oliwę, czosnek i jeszcze 1-2 składniki jakie mamy w lodówce i pyszny sos gotowy.
Moja propozycja na dzisiejszy ekspresowy obiad, to makaron ze szparagami i szynką. Do sosu użyłam cieniutkich zielonych szparagów, jeśli macie grube szparagi należy je drobno i ukośnie pokroić, aby szybko zmiękły podczas smażenia. Prosciutto można zastąpić szynką wędzoną.
Składniki:
- 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
- 80 g szynki Prosciutto w plastrach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 90 ml (ok. 6 łyżek) śmietanki 30 % lub gęstej śmietany 22%
- ok. 1/3 szkl. wody z gotowania makaronu
- sól i pieprz do smaku
- do dekoracji makaronu: utarty parmezan i liście bazylii
- makaron z pszenicy durum
Przygotowanie:
- Plastry szynki pokroić na niewielkie kwadraty, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
- Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać szynki i nadal smażyć.
- Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kilkucentymertowe kawałki. Grubsze szparagi pokroić drobniej (tylko łodygi).
- Szparagi dodać na patelnię, smażyć kilka minut.
- Szynka powinna być lekko zrumieniona, a szparagi miękkie i jędrne, wtedy należy dodać na patelnię śmietankę, lekko posolić.
- Sos gotować kilka chwil, aż sos lekko zgęstnieje, a składniki połączą się.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, odcedzić makaron i natychmiast przełożyć na patelnię z gotującym się sosem. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać makaron z sosem. Patelnię zdjąć z ognia.
- Makaron podawać udekorowany listkami bazylii i tartym parmezanem.
Rady:
- Podczas smażenia składników sosu może się zdarzyć, że czosnek zacznie się przypalać, a szparagi będą jeszcze twarde. Należy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dzięki temu szparagi zmiękną, a czosnek nie będzie przypalony.
- Makaron należy gotować w dużej ilości, mocno osolonej wody (powinna mieć smak wody morskiej).
- Makaron po ugotowaniu odcedzić i natychmiast połączyć z sosem. Nie hartować makaronu zimną wodą i nie pozostawiać na sicie do całkowitego wystudzenia i osuszenia. Gorący i wilgotny makaron dobrze łączy się z sosem.
- Gorący makaron dodany do sosu, wchłania dużo sosu i makaron może być suchy. Dodanie wody z gotowania makaronu, sprawia że sos staje się aksamity i jest go nieco więcej w makaronie.
Smacznego
Dania z makaronem , to zawsze jest strzał w "10" -tkę ! Włosi naprawdę w tym przypadku są genialni, prostota dania i jednocześnie finezja, te dwa walory sprawiają ,że polskie gospodynie potrafią wyczarować obłędną potrawę. Uważam ,że prześcignęłysmy nie tylko Włochów w pomysłach.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie Renatko i wykwintnie. Kupuję pomysł.Pozdrawiam